14 Mac 2011

~Hari Ini daLam SejAraH~

13/03/2011 - Ahad

Jeng...jeng...jeng...Di satu pagi yang indah...burung-burung pun berkicauan...orang ramai pom bekerja...erk ~ mana der orang kerja ari ahad dowh...Aku ngn my sis Meklong...bercadang untuk keluar meronda sekitar Shah Alam yg santek lagi harmoni ni (mcm santan Harmoni tuh)..ngef3x..

Biasalah, bawak motor veteran ni kena senantiasa mengecheck minyak kerana meter nye da rusak...(ni kes xnak kena tulak mutor cam ari tu la)check dn terus check..minyak masih ada..Alhamdulillah...TETAPI..teng..teng..teng...box aku bau busuk der..bau bangkai !!ni mesti kes air sotong yg mak aku beli semalam...Yarkh !!!camne nak buat ni..mmg busuk yg amat der...nak naik atas Vitamin M (MALAS) mengusai diri ini...gitau meklom..kita resque box ni kat Petronas lah..tp, org kata lau da rejeki nak membersih kat situ..adalak yg tinggalkan botol yg ada SABUN..dan ada lak yg campak satu kotak tisu yg masih berbaki beberapa lai tisu..memulakan operasi mengcleane kan box tersebut...last skali...sembur perfume..harum suda...BIJAK X???? (style salih Yakob dalam iklan pinjaman perumahan Maybank)

memulakan perjalanan ke Pasaraya Giant Sek 13..memula tu kunun nak masuk hinode terus tp membatalkan hasrat kerana perut telah mula berkeroncong minta di isi dengan makanan...cewah !!! pi makan kat Food court dengan mengoder nasi gorem cina + air cendol yg sangat lazat dan berkrim !!!pergh..kecur air lir ku tatkala menaip sal cendol nih...

pas mengisi perut dengan hidangan yg sangat lazat, kami meneruskan perjalanan ke dalam Pasaraya Giant..beli baju utk Tomei satu..warna pink lagik !!ngef3x..beli dan terus membeli...Meklong pun dah berpinar mata tatkala mengelis satu sandal yg sangat chumell dn beliau tanpa segan dan silu terus membeli dats sandal...pastu terus bersopping sakan di Hinode Shop...Selamat Datang..RM5 untuk setiap barang...(itu suara promoter kedai yg sedang mempomot kedai ni) xrugi pom g kedai ni...semua barang kiyut miyut..aku beli satu tea pot utk aromaterapi..sangat klasik..malam ni nak pakai lah..

pas tu, da hebat bersopping kami mula mencuci mata dengan membolos kan badan kami ke Taman Arnab..bagi makan arnab, bergembira dengan arnab, bersuka ria dengan arnab, dan bertafakur bersama arnab...sib baik kami xtidur dengan arnab...best wooooo...tip top da nak ke waktu petang suda..selidik punya selidik, destinasi chenta seterusnya adalah TESCO sek 13..jiran Giant je kot !!!park moto n then mata ni terpandang satu kereta terdampar kat tengah2x jalan nak masuk parking dlm Tesco..sangat kasihan kat abg tu..kereta nye rusak..(tayar Patah) ~erk..ada ke istilah tayar patah???belasah je la !! tp, kami nak masuk gak Tesco memandangkan abg tu dah siap berkoling..mesti ada yg resque tu !!

sopping dan terus sopping...kuar tesco, abg dan kereta td masih terdampar kat situ..sangat kasihan..tp dalam aku mengasihani kondisi Encik Abang td...alahai...Tayar Belakang Motorku pula yang PANCIT..OMG !!!!camne ni Meklong...xsanggup nak mikir ni..mengasihani org tp kami ni ader yg mengasihani x???huhuhuhu...ah sudah !!gane gamok ni...tanya uncle yg tolak troli tesco, beliau kata kat studio Les Copaque tu ada bengkel..lalu kami pun menulak la mutor tu ke arah lokasi yg dinyatakan...baru sampai kat Restoran Jayati, ada la seorang Hamba Allah ni (Encik Abang yg muka ala2x Mualaf) bg tau kami yg kedai tu tutup...MasyaAllah..lalu, kami pun patah balik..berhenti mengambil angin di tepi longkang...kat situ ada byk nombor yg boleh kami hubungi bg mengatasi masalah kami namun...semua nombor yang terpampang kat situ tidak dapat di hubungi..OH TIDAK !!!!!!! hari semakin gelap (bukan nak malam tp nak HUJAN)...abg td (yg muka ala2x mualaf) dtg menjenguk kami..bertanya kabar kami..Terima Kasih Encik Abang yang naik kereta Nissan Sentra Bernombor Plate BGN893..Terima Kasih kerana mengambil berat dan bertanya kabar kami..Semoga Allah permudahkan Urusan abg yer...

Dah xder mende nak mikir..otak da jem..hanya seorang ajer Superhero dapat bantu kami..xlain dan xbukan..my Adik ipar la..Azlan the Faximili..huhuhuhu...sib baik dak kecik ni da balik kerja...datang dari portklang..sementara menunggu ketibaan beliau..kami berpatah semula ke Tesco..bg menumpang berteduh..byk mata memandang kami..ntah..pelik ke lau motor pancit??xpelik kan???manusia...manusia...saje tau nak bz bodi...n then setelah beberapa kali jam pasir diterbalik kan..Azlan pun sampei..bergerak lah kami ke Petronas berdekatan..dan..teng..teng..teng...kami ternampak satu nombor talipon yg mungkin bisa mengubah naseb kami dengan tayar yg pancit ini..Ye, Encik Joe kami dapat hubungi beliau..dalam tempoh 1/2 jam beliau sampai dang menyelamatkan Tayar ku itu dengan kadar $$$$ erk ~ pape pon, mahal ke murah ke itu bukan alasan...kita pikir lah, wang bukan segalanya sebab..bila jadi gini ada wang berjuta pom kalau kedai tutup naya der !!!

kat sini i ingin bagitau hangpa semua...dalam ramai-ramai manusia yg lalu lalang kat situ..hanya Abg itu sahaja yg bertanya kabar kami..inilah sikap rakyat malaysia..kecewa jugak..ada yg tersengih seakan memerli...menyampah tau..aku leh kata dalam 100 orang yg lalu lalang depan kami, hanya abg tu sorang sahaja..ABG TU SORANG SAJE !!!!!! ada yg MBSA lalu beramai2x ngn moto hanya kenyit mata jer pada kami bukan tanya kabar nak nolong ke hape..Polis peronda pom sama...tengok ajer..JPJ pom sama..lalu dan hanya pandang kami dengan sipi2x mata..sangat kesot ati...

jadi, moral of the story..Sediakan baju hujan / payung sebelum hujan !!! cao bedah !!!

p/s : gmbar akan di taruk kemudian..

2 ulasan:

  1. aku plg suke ayat nie...

    "Terima Kasih Encik Abang yang naik kereta Nissan Sentra Bernombor Plate BGN893..Terima Kasih kerana mengambil berat dan bertanya kabar kami..Semoga Allah permudahkan Urusan abg yer..."

    owh abg ensem,xsempat nk mintak alamat FB abg...mungkinkah kita akan berjumpa lg? ho3 :p

    BalasPadam
  2. itula. ronggeng xajak saya.

    BalasPadam

Komen sana Komen sini